ART MEDIEVAL

Què en sé?

Jo no en sé molt de l'art medieval, però he escoltat a la meva mare parlar sobre el romanic i el gotic, perquè ella ho està estudiant.

Història

Fa molt de temps, hi havia un vecomte anomenat Bermon que vivia a Cardona. Ell va saquejar l’església del bisbe Oliba, qui va amenaçar el Bermon amb excomulgar-lo. En aquella època, això importava molt, perquè la gent  creia en el Cel i l'Infern i només els cristians bons hi anirien al Cel. Com que el Bermon es va penedir perquè no volia anar a l'Infern on es passaria tota la eternitat patint, va tornar tot el que havia robat i va demanar perdó, però el bisbe Oliba va pensar que podria construir una església més gran. Bermon va acceptar perquè va pensar que així tindria més guanyat anar al Cel.

La missió del Bermon era trobar els diners per a fer l’obra, llavors va decidir vendre la sal de la mina de Cardona. Un any després el Bermon va morir i el seu germà Eriball va seguir amb l’obra, però al testament del seu germà deia que havia de donar 300 mancusos (diners). Ell, encara que podia no pagar i estalviar, va complir amb la darrera voluntat del Bermon i ho va fer abusant dels pagesos: fent que paguessin un impost pels seus molins. Més endavant, l’altre germà, Folc, es va voler casar amb una dona d’una classe més alta i va haver de pagar 500 mancusos. Abans existia el deure d’alberga: els pagesos estaven obligats a deixar entrar i donar de menjar al vescomte i tots els seus acompanyants. Per aconseguir els diners per al casament del seu germà, l'Eriball va fer un pacte amb els pagesos, que li havien de pagar un impost per a que no anés a les seves cases.

Més tard, Folc i la seva dona van tenir un fill, i, Engúncia, la mare de Bermon, Eriball i Folc, va pagar uns diners a l'església perquè es va posar contenta. Passat un temps, Folc es va convertir en viscompte, perquè Eriball s'havia convertit en el bisbe d'Urgell


La Catedral

El dimecres passat vam fer una sortida a la Catedral de Tarragona. Allà, el Cesc ens va explicar moltes coses sobre l'art medieval i sobre les iconografies de les imatges. La sortida em va semblar molt interessant, i em va agradar aprendre coses noves sobre la Catedral.

Estils de construcció

Com he dit abans, ens van explicar moltes coses, però una de les que més em va cridar l'atenció va ser la història de l'evolució de la catedral. Es va trigar molt de temps en acabar de construir-la, per això hi ha dos estils de construcció: el romànic i el gòtic. El canvi va ser provocat per l'altura, és a dir, l'estil del gòtic destacava per catedrals més altes i lluminoses, mentre que al romànic els murs eren més gruixuts i les finestres més petites.


El Claustre

Una altra cosa que em va cridar l'atenció va ser el Claustre i la porta de l'Esglèsia. La Catedral té un claustre format per galeríes, on hi havien moltes columnes amb històries iconogràfiques i, al centre hi havia un jardí. Per questes galeríes, es troben algunes portes, com per ejemple la porta de l'Esglèsia. A aquesta porta de l'Esglèsia es trobaven uns capitels que expliquen la vida de Jesús, com ara la Nativitat i l'adoració dels mags.

Nativitat

Adoració dels Reis Mags
                 

















El tapís

També em va interessar molt un tapís que estava al museu Diocesà de la Catedral. S'anomenava Tapís de les Potestats i he cercat a Internet que es va teixir al segle XV. 

Tapís de les Potestats o de "La Bona Vida"

Ens van explicar que al mig estava el rei com representat que mantenia la pau i la felicitat, és a dir, una bona vida. Fa referència a l'agricultura que era necessària per menjar, un temps de pau i benestar.

El Sostre Mudèjar

Dins d'una sala rectangular, crec recordar que era la sagristia, vam veure un sostre de fusta que estava decorat molt bonic d'estil mudèjar amb formes geomètriques.

Reflexió

En conclusió, penso que ha estat una excursió molt interessant i m'ha agradat aprendre coses noves sobre l'Art Medieval.

Comentarios

  1. jo hagués fet un final ...diferent, es va fer o no al final l'església

    ResponderEliminar
  2. bé no se si ja has acabat però estàs treballant força bé

    ResponderEliminar

Publicar un comentario